maanantai 5. kesäkuuta 2017

Miksi kaveri?Tämä teksti käsittelee nyt vihdoin sitä aihetta, miksi Toivolla ei edelleenkään ole tarhakaveria, ja sisältää mielipiteeni laumassa/kaverin kanssa tarhaamisesta. 

Kun muutimme, oli helmikuu ja hevosilla oli tietysti hokit. Hokkiaikaan ei ole ymmärrettävästi järkevää tutustuttaa hevosia toisiinsa ison loukkaantumisriskin vuoksi. Maaliskuun lopuilla vuotias orivarsa Joey kuitenkin lähti tietääkseni kasvattajalleen ja sen kaverina ollut vanha poniruuna Cherry jäi yksin. Toivo ja Cherry tutustuivat toisiinsa ja jo pian ne heitettiin samaan tarhaan. Cherry on todella arka ja vinkuu heti jos sitä ärsyttää toisen hevosen käytös. En ihan tarkalleen tiedä mitä tapahtui kun en ollut itse paikalla, mutta Toivo oli alkanut jahdata Cherryä ja hyökkiä sitä kohti. Todennäköisesti sillä meni hermo poniin, tai sitten Cherry ei ymmärtänyt Toivon leikkiä. Cherry on niin vanha, että se väsyy jo Toivon karkuun kävelemisestä. Näistä siis ei tullut kavereita.

Nyt kun tuli kevät ja lumikengät vaihdettiin sandaaleihin, kyselin muutamalta hyvältä ehdokkaalta. Toinen joka oli jo luvannut olikin jostain syystä vaihtanut mielipiteensä eikä enää halunnutkaan kaveria hevoselleen ja toinen jonka kanssa en ollut vielä jutellut vastasi loukkaantumisriskin olevan liian suuri. Viime viikonloppuna Puppe ja Toivo piti laittaa samalle laitumelle tutustumaan toisiinsa, mutta Pupelle ilmestyikin vahvasti reagoiva kaviopaise ja homma siirtyi. Nyt kun Puppe ensin paranee voidaan kokeilla, tulevatko hevoset toistensa kanssa toimeen.Miksi mä sitten haluan Toivolle kaverin vaikka aina on riski loukkaantua? 


Minä olen sitä mieltä vähän kaikessa, että jos jättää menemättä kesälomalle, koska kone voi pudota, ei elä täysillä. Toivo on sosiaalinen hevonen ja tykkää kaverin läsnäolosta. Hevonen on kuitenkin laumaeläin ja voi kokea uhkaavassa tai jännittävässä tilanteessa turvattomuutta ilman kaveria tai laumaa. Kaikessa on riskinsä, niin myös tässä. Vaikka Toivo on jollain tasoa kilpaileva hevonen, sillä on silti yhtäläinen tarve kuulua laumaan ja saada kaveri kuin harraste- ja puskahevosilla. Mielestäni on typerää sanoa, että kilpahevosta ei voi  mitenkään laittaa kaverin kanssa. Eri asia sitten voiko omistaja laittaa hevosta laumaan tms. Ihan yhtälailla sillä on oikeus toteuttaa edes jollain astetta lajityypillistä käyttäytymistä ja sosiaalisia tarpeitaan. Harvoin ihminen pystyy seurustelemaan hevosen kanssa niin, että se korvaisi toisen hevosen seuran.

Aina on myös olemassa niitä hevosia jotka vaan ei tule muiden kanssa toimeen ja niitä on joko omasta tai laumakaverin puolesta suorastaan vaarallista pitää yhdessä. Kaikkihan ei tule kaikkien kanssa toimeen ja kun totuttaa hevosia toisiinsa on ymmärrettävä riskit ja osattava laittaa peli poikki oikeassa tilanteessa. Tilan on oltava mielellään reviiritön ja ainakin iso, jotta heikompi osapuoli pääsee vahvempaa karkuun ja pois toisen yksilön luota tarpeen vaatiessa.

Kommenttia saa laittaa, mutta ei nyt jooko pahoiteta mieltä tästä postauksesta. Kaikki vain omia mielipiteitäni joita saatte tietenkin kommentoida ja kyseenalaistaa.
2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen postaus. Oon aika samoilla linjoilla sun kanssa näissä asioissa :)

    VastaaPoista