tiistai 7. maaliskuuta 2017

Toivon ihottuma part 1.

"Kesäihottuma on hevosen yleisin allerginen, kutiseva ihottuma. Sen oireita ovat mm. kutina, harjan ja hännän ihon paksuuntuminen, haavautuminen, vetistäminen, hilseily ja jouhien katkeilu. Oireet vaihtelevat polttiaisten esiintymisen mukaan. Tautia on kutsuttu myös jouhikutkaksi, ja siitä kärsiviä hevosia hankureiksi. Englanninkielisiä nimityksiä ovat sweet itch, summer eczema tai insect bite hypersensitivity. Sairaus on yleinen monilla hevosroduilla kuten suomen-, islannin- ja friisiläisissä hevosilla sekä monilla poniroduilla."
lähde: hevostietokeskus.fi 

Kesäihottuma, tuo ärsyttävä ja todella yleinen vaiva varsinkin suokeilla ja issikoilla. Vaiva on elinikäinen joka yleensä käyttäytyy viinin kanssa päinvastoin; pahenee hevosen vanhetessa.

Käsittelemme nyt kevään ja kesän ollessa vielä horisontissa hieman Toivon kesäihottumaa josta ajattelin tehdä kolme-osaisen sarjan jonka ensimmäinen osa käsittelee ihottuman hoitoa ulkoisesti.

Paras hoitokeino ihottumaan on tietenkin hankaamisen ehkäisy. Hankaamista taasen tulee ehkäistä ehkäisemällä kutinaa. Toivolla sukkapuku on oleellinen asia kutinan välttämisessä. Mitkään suojakuoret eivät riitä, on oltava kunnollinen, mahan, kaulan ja häntäruodon peittävä loimi. Muutamia erilaisia loimia olemme testailleet ja olemme päätyneet siihen, että paras on tähän mennessä ollut tämä GHP:n ihottumaloimi. Tykkään! Tosi kevyt ja huomaamaton verrattuna esimerkiksi ylläolevassa kuvassa olevaan horzen malliin. Kuivuu myös suht nopeasti jos kastuu ja venyy sen verran mukavasti että pysyi melko hyvin ainakin viimekesän ehjänä poikien käsittelyssä.

Päähuppu on toinen välttämättömyys Toivon kanssa ja päähuppua Toivo oikeastaan rakastaa. Treenistä kun ollaan menossa takaisin laitumelle on Toivo päähupun nähdessään kaula pitkällä odottamassa sen saamista. Hupun kriteereinä olen pitänyt sitä, että edessä silmien kohdalla on silmille "turvakaari" joka estää huppua menemästä silmiin. Muutenkin halusin jonkun kivan hupun ja päädyimme horsewaren huppuun joka palveli koko kesän ihan älyttömän hyvin. Huppua voit katsoa täältä.

Suojaamisen lisäksi tärkeää on myös ihon pitäminen hyvänä. On huolehdittava, ettei se pääse kuivumaan ja hilseilemään. Olen käyttänyt helppoina hetkinä, eli silloin kun kutiaminen on vähäistä, leovetin bio skin oilia. Pahempina hetkinä 1-2 krt päivässä harjamarron, häntäruodon, pepun ja kainaloiden öljyäminen saa pidettyä ihon ehjänä. Leovetin öljyä voit katsoa täältä.

Jotta saan ihon pysymään terveenä, kannattaa hevosta myös pestä jokaikisen treenin, jossa hevonen hikoaa edes vähän, jälkeen. Toivoa tuli parhaimmillaan viime vuonna pestyä joka päivä. Tärkeää on kuitenkin, että Toivon iho kuivuu herkästi, ja saippuapesua saa täten harrastaa enintään kerran kuussa, ehkä kaksikin nyt, kun olen löytänyt leovetin tea tree shampoon. Kyseistä tuotetta voit katsoa täältä.

Myös harjaamista olen pitänyt ensiarvoisen tärkeänä. Muistaa harjata hevosen joka kerta myös ratsastuksen jälkeen jotta karva ei jää sekaisin ja ala täten kutittaa hevosta. Lika kutittaa myös, eli jos et satu juuri tänään pesemään, niin sitten ainakin on harjattava kunnolla. Ylimääräinen hilse irtoaa yleensä myös harjaamalla hyvin.

Jos Toivon iho pääsee kaikesta hoidosta huolimatta rikkumaan, laitan siihen bio bzzz voidetta. Solheds olisi jälleen oiva tuote, mutta ne kaikki sisältävät xanthan gumia, jolle Toivo on valitettavasti allerginen. Tätä super hyvää rasvaa olen käyttänyt muutenkin vähän rikkuneeseen ihoon (ei käy ihan avohaavoihin). Voide ei kuitenkaan sisällä mitään antiseptistä, joten sitä ennen haava on hyvä putsata vaikkapa betadinella. Muiden mömmöjen lisäksi tietysti käytössä hyvä ötökkämyrkky!
Nyt kun ollaan todettu että öttiäisiltä pitää suojautua sukkapuvulla, on myös tärkeää ottaa Toivo pahimpina aikoina aiemmin sisään ja pitää tallinovet öisin suljettuna jottei kaikki öttiäiset pääsisi sisään.

Mitäs tykkäsitte tälläisestä postaksesta? Omia ihottumavinkkejä voi kertoa alhaalla!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti